Smlouva o půjčce

Smlouva o půjčce je často doplněna o zdlouhavé obchodní podmínky psané malým písmem, což odrazuje zájemce o půjčku, aby si to vůbec přečetli, a smlouvu podepíší. Co by taková smlouva měla zahrnovat a na co si dát pozor?

Náležitosti smlouvy o půjčce

Smlouva musí obsahovat obligatorní náležitosti, jako jsou kontaktní údaje smluvních stran, výše úvěru, doba trvání, výše a počet splátek, úroková sazba, RPSN (roční procentní sazba nákladů), celková částka splatná spotřebitelem, poplatky vyplývající ze smlouvy, úrok za opožděné platby, informace o předčasném splacení úvěru, informace o odstoupení od smlouvy a možnosti řešení sporů.

Na co si dát pozor?

Nečitelné údaje

Všechny náležitosti smlouvy musí být jasně čitelné, aby se nemohlo zaměnit slovo nebo částka, popřípadě aby byly zřejmé všechny náležitosti.

Cizí jazyk

Nekalou praktikou společností je uvedení údajů v cizím jazyce, kterému žadatel nerozumí. Vždy chtějte smlouvu ve svém mateřském jazyce.

Nedostatek informací

Některé společnosti záměrně uvádějí nedostatečné informace o sankcích za opožděné splátky. V takovém případě mají zřejmě co tajit.

Rozhodčí doložka

Vyvarujte se smlouvám, které obsahují rozhodčí doložku. Zbavuje Vás možnosti vyřešit případný spor soudní cestou. Společnost určuje rozhodčího dozorce, který vždy rozhodne v její prospěch.

Vyplnění prázdné směnky

Nikdy ke smlouvě nevyplňujte a nepodepisujte prázdnou směnku. Společnost poté může do směnky cokoli vepsat a Vy to pak musíte zaplatit.

Buďte k sobě upřímní

Před uzavřením smlouvy o úvěru si dobře rozmyslete, zda si skutečně musíte půjčit a co si chcete za peníze koupit. Počítejte s možností, že v průběhu splácení přijdete o zaměstnání nebo dlouhodobě onemocníte. Na závěr všeho si položte otázku: Jsem vůbec schopen něco ušetřit? Pokud si odpovíte záporně, raději se nezadlužujte.

Datum: 27. 8. 2015



JAK RYCHLE SEHNAT PENÍZE

Také byste rádi znali odpověď na otázku, kde vzít peníze? Nejrychlejší cestou je bezesporu půjčka, tou trnitější vydělávání a spoření.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU PŮJČKY

Nebuďte pohodlní zjišťovat si více podrobností a vyvarujte se nejčastějším chybám při výběru půjčky. O jaké se jedná?

JAK UŠETŘIT TISÍCE KORUN ROČNĚ

S našimi tipy se Vám podaří uspořit několik tisíc korun a utvořit si finanční rezervu na horší časy.